Acte necesare pentru schimbarea permisului eliberat in alte state cu permis de conducere romanesc

 

Permisul de conducere eliberat in alte state poate fi schimbat cu permis de conducere romanesc, in conditiile in care statele se afla pe lista statelor semnatare ale conventiei pentru circulatia rutiera. Pentru echivalarea permisului de conducere fara examinare, trebuie depuse la dosar urmatoarele acte:

  • Act de identitate original si copie;
  • Fisa detinator permis de conducere, cu mentiunea "apt conducator auto";
  • Aviz medical;
  • Aviz psihologic;
  • Chitanta doveditoare a platii contravalorii permisului de conducere (68 de lei);
  • Permisul de conducere national impreuna cu traducerea legalizata;
  • Declaratie notariala pe propria raspundere in care solicitantul garanteaza autenticitatea permisului depus pentru schimbare, faptul ca nu mai poseda al permis de conducere national sau un duplicat si faptul ca dreptul de conducere nu i-a fost anulat sau suspendat.

* Atentie! Pentru permise de conducere eliberate de Republica Libaneza si Republica Islamica Pakistan, este necesara si o adeverinta care atesta autenticitatea si echivalarea categoriilor de permis, adeverinta ce se elibereaza de catre Ambasada statului in Romania.

Lista tarilor semnatare ale Conventiei asupra circulatiei rutiere: Africa de Sud, Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bahamas, Bahrain, Belarus, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Cote de Ívoire, Croatia, Cuba, Danemarca, Estona, Macedonia, Rusia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Guyana, Ungaria, Iran, Israel, Italia, Kazahstan, Kuwait, Letonia, Liberia, Lituania, Luxemburg, Maroc, Monaco, Mongolia, Nigeria, Norvegia, Uzbekistan, Pakistan, Filipine, Polonia, Africa Centrala, Moldova, Congo, Cehia, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elvetia, Tadjikistan, Tunisia, Turkmenistan, Ucraina, Uruguay, Zimbabwe.

Pe langa aceste state semnatare ale conventiei, exista si o lista de state care nu au semnat, insa pentru care permisele pot fi totusi schimbate fara examinare sau testare in prealabil: Canada, Cipru, Coreea, Egipt. Iordania, Irlanda, Islanda, Japonia, Liban, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Muntenegru, Siria, Spania, America, Turcia, China.